4x Praktische tips bij overprikkeling

4x Praktische tips bij overprikkeling

Geluiden, stemmen, lichten, sferen, emoties; het is voor iemand met een burn-out al snel té veel en té intens. Regelmatig voel je je compleet overprikkeld. En ik kan je vertellen: ook na je burn-out blijft dit een aandachtspuntje. In het artikel van vandaag deel ik een viertal – wat mij betreft – gouden tips die absoluut helpen om weer rustig(er) in hoofd en lijf te worden.  Ook ik maak hier nu nog regelmatig gebruik van.

 

Tip 1: Vermijd nieuwe prikkels

Oké. Je voelt aan alles dat je aan je max zit wat betreft prikkels. Je kunt je niet goed meer focussen, je ogen doen pijn, je hoofd voelt wattig en je lichaam staat op AAN. Bij mij uitte overprikkeling zich vaak in prikkende ogen, pijn in mijn hoofd en een gespannen gevoel in mijn armen en handen. Ook het gevoel dat alles even hard binnenkomt en je beschermingsmechanisme volledig uitstaat zijn zeker niet vreemd. Het beste wat je nu kunt doen is ervoor zorgen dat je geen nieuwe prikkels meer tot je neemt. Dus zet je telefoon, laptop en andere apparaten waarmee jij nieuwe informatie en prikkels tot je krijgt uit. Mocht je in een drukke ruimte zijn, zorg dan dat je deze verlaat en de toevoer van nieuwe geluiden en stemmen minimaliseert. Mocht je ergens zijn waar je niet snel weg kunt (bijvoorbeeld in de trein), zet dan een koptelefoon* op of doe oortjes in. Creëer in ieder geval – voor zover het lukt – (meer) rust.

*Absoluut een aanrader om mee te nemen als je op pad gaat tijdens je burn-out.

 

Tip 2: Vertraag

Overprikkeld zijn kan je een gejaagd gevoel geven. Alsof je op volle toeren aan het draaien bent. Tegelijkertijd neemt je focus af. Je weet niet goed waar je je aandacht op moet richten. Dit zorgt voor een heel onbestendig gevoel. Je wilt graag in actie komen, maar verstijfd als het ware doordat je niet goed weet waar je moet beginnen. De chaos in je hoofd helpt hier ook niet echt bij. Wat nu belangrijk is, is dat je jezelf gaat kalmeren. De beste manier om dit te doen is door te vertragen. Hiermee geef je je systeem als het ware een tegengeluid. Je bent als het goed is inmiddels al in een wat rustigere ruimte, zonder nieuwe prikkels. Zorg er nu voor dat je jezelf verder tot rust brengt. Doe een ademhalingsoefening. Sluit je ogen. Drink een kop thee. Doe een paar simpele yogaoefeningen. Zet rustig wat stappen. Snuif wat frisse buitenlucht. Spreek jezelf toe met liefdevolle en bemoedigende woorden. Kortom: doe alles wat zacht en rustig voelt. En neem daarvoor ook echt even de tijd.

 

Tip 3: Ga zitten/liggen in een (donkere) kamer

Mocht je thuis zijn (of op een plek met lege ruimtes) neem dan zeker even een moment helemaal voor jezelf. Als ik thuis ben ga ik vaak even in een donkere kamer op bed liggen. Ik doe de oefeningen uit tip 2 en focus me even helemaal op mezelf. Soms lig ik het eerste kwartier nog na te stuiteren (zo voelt het, haha) van alle prikkels. Soms val ik (daarna) zelfs even tien minuutjes in slaap. Dit moment kan zeker (ook) fungeren als overgangsritueel.

 

Tip 4: Ga douchen!! (en creëer een overgangsritueel)

Nadat je jezelf tot rust hebt gebracht, voel je misschien pas echt goed wat alle prikkels met je hebben gedaan. Je voelt je vaak leeg en moe. Geef hier ook zeker even aan toe. Verder geloof ik ook heel erg in overgangsrituelen. Je wilt als het ware iets creëren waardoor je weer in een fijne energie terecht komt. Ook geef je hiermee een goed signaal naar je hersenen af, iets als “ik ben nu tot rust gekomen en start met nieuwe, frisse moed.” Douchen is voor mij dé nummer 1 tip. Je spoelt jezelf letterlijk, maar ook figuurlijk weer schoon. In de tijd van mijn burn-out stond ik soms wel twee keer per dag onder de douche. Daarna voelde ik me al-tijd beter, helderder en weer meer gevestigd in mezelf.

Kleine tip extra: probeer je tijdens het douchen te richten op je lijf en visualiseer hoe het water je schoonspoelt van alle invloeden en prikkels. Het helpt mij ook altijd om de waterstralen op mijn gezicht (of het gebied rondom mijn ogen) te zetten. Mocht je niet direct een douche ter beschikking hebben, was dan je handen en bijvoorbeeld je hals en drink veel water. Doe hierbij dezelfde visualisatie.

 

Wat doe je na het toepassen van bovenstaande tips?

Hierna is het tijd om verder te ontspannen. Doe dus de dingen die jou een fijn en rustig gevoel geven. Voor de een is dat een wandeling, voor de ander is dat met een kop thee op de bank, weer een ander luistert naar een fijne afspeellijst. Wat ook nog belangrijk is om te noemen is dat je mogelijk je verwachtingen van deze dag wat moet bijstellen. Misschien had je nog wel wat gepland staan en moet je dat nu afzeggen. Daarover kun je je misschien rot en schuldig voelen. Weet toch dit: zelfzorg is altijd de eerste stap. Als dit jou (nieuwe) uitgangspunt wordt, geef je zo’n sterk signaal af. Vanuit deze basis ga je je beter voelen, heb je minder last van dit soort heftige momenten en breng je (uiteindelijk) ook jouw beste zelf naar de buitenwereld.

Tot slot, in dit artikel heb ik me gericht op praktische tips. Er zijn zeker ook nóg meer manieren om beter met prikkels om te gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de eerste signalen van overprikkeldheid leren kennen? Op die manier kun je wat eerder actie ondernemen en put je jezelf niet volledig uit. Hierover op een later moment absoluut meer!

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie