Een slechte ochtend? Doe dit!

Een slechte ochtend? Doe dit!

Als je (net) een burn-out hebt, voelen je dagen vrij onvoorspelbaar. De ene dag heb je het gevoel dat je best iets (kleins) zou willen ondernemen. De andere dag word je doodmoe wakker en wil je het liefst een dag overslaan. Deze schommelingen in stemmingen en energielevel maken deze periode heel verwarrend. Toch wil ik je zeggen: ook op deze dagen zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je wat beter te voelen en de regie weer wat meer in eigen handen te nemen. In deze blog een aantal tips.

 

Help!

Je bent moe wakker geworden en kunt waarschijnlijk alleen maar denken “Niet weer zo’n dag.” Je zou het liefst de hele dag willen blijven liggen, maar eigenlijk ook weer niet. Wat je het állerliefste wilt, is dat deze hele situatie voorbij is. De negatieve gedachtenstroom komt op gang en je bent niet meer in staat deze te stoppen. Dit is het moment waarop je de moed volledig verliest. Je voelt je ellendig en alles om je heen voelt groots en ongrijpbaar. Wat nu?

 

Het is normaal

Het eerste wat ik tegen je wil zeggen is: het is normaal en logisch dat je je tijdens (het begin van) je burn-out regelmatig zo voelt. Je hele hormoonhuishouding is van slag en je hebt last van allerlei vervelende symptomen. Dus, mocht je jezelf nog niet de toestemming hebben gegeven, dan doe ik het bij deze: je mag balen, je mag verdrietig zijn, je mag boos zijn en je mag schreeuwen. Laat het allemaal maar even los. Vaak zit er zoveel in je wat nog opgekropt zit. Vergeef jezelf voor hoe je je op dit moment voelt. Vaak ontstaat er tijdens deze ontlading weer verlichting. Vanuit hier kun je heel rustig gaan kijken wat je kunt doen om de situatie enigszins te verbeteren. Immers, in deze negatieve spiraal blijven hangen gaat jou niet helpen om je beter te voelen. Dus na acceptatie en vergeving is het tijd om actie te ondernemen. Alleen hoeft dat (dit keer) niet op een manier die jij gewend was te doen.

 

Denk in kleine stapjes

Mijn nummer 1 tip op dit soort negatieve momenten is absoluut: stel jezelf de vraag “wat is het kleinste wat ik nu kan doen om me iets beter te voelen?” Door je even niet op de hele situatie te focussen, breek je het als het ware voor jezelf op. Misschien voel je je moe, maar lukt het je wel om even te douchen. Of misschien denk je als eerste aan het opzetten van een fijn, relaxed muziekje. Óf is een lekker ontbijtje iets wat jou opvrolijkt. Na dit moment, stel je jezelf deze vraag opnieuw. Wat kan ik nú doen om me wat fijner te voelen? Even uit het raam hangen voor wat frisse lucht? Een bladzijde uit mijn boek lezen? Een kopje thee zetten? Een vriendin appen? Kortom: ga (hele) kleine stapjes zetten.

 

Kom tot jezelf

Je hoofd is vaak een grote warboel op dit soort dagen. Je voelt je moe, onzeker, schuldig en boos tegelijk. Komt dit ooit nog goed? Stel ik mensen teleur? Waarom overkomt mij dit? En ga zo maar door. Het is belangrijk om niet in een stroom van zelfmedelijden te belanden. Creëer daarom zeker een moment om helemaal tot jezelf te komen en wat orde te scheppen. Ik raad je dan ook aan om te mediteren. Tijdens een meditatie focus je je op je ademhaling en probeer je rust in je gedachten aan te brengen. Dit doe je door die gedachten objectief te bekijken. Is het waar wat al die stemmen beweren? Kun je ze een moment parkeren? Of zelfs uitbannen? Hoewel mediteren wat oefening vereist, is dit absoluut een belangrijke tool om meer rust en ruimte te ervaren en die doemstemmen de baas te worden. Vind je mediteren nog lastig? Probeer dan in alle rust gewoon even te zijn (eigenlijk hetzelfde). Zeg ook tegen jezelf dat het goed is en dat alles goed komt.

 

Jouw behoeften concreet maken

Wat ook heel belangrijk is, is dat je bij jezelf te rade gaat wat je nodig hebt op deze dag. In het begin van je burn-out kan dit best even zoeken zijn. Je hebt immers al zo lang niet geluisterd naar de signalen van je lichaam. Ik raad je aan om met wat steekwoorden aan de slag te gaan, denk aan: warmte, rust, ruimte, beweging, frisse lucht, aandacht, zachtheid enzovoort. Hoewel dit misschien nog een beetje cryptisch klinkt, kun je aan de hand hiervan wel verder bouwen. Bij het woord warmte kun je bijvoorbeeld denken aan een warm bad, kop thee of soep. Bij aandacht kun je denken aan het bellen van een vriendin (die er voor je is) of jezelf verwennen met een maskertje. Bij beweging kun je denken aan wat stretch-oefeningen op je yogamat of misschien een rondje wandelen in de buurt. Op deze manier geef je gehoor aan jouw behoeften en maak je zelfliefde concreet. Vanuit hier ga je je altijd beter voelen.

 

Door op een liefdevolle manier in actie te komen, gaat het letterlijk weer stromen in jou. Er worden stresshormonen afgebroken en er ontstaat weer ruimte om nieuwe emoties toe te laten. Wanneer je deze stappen op structurele basis in je leven gaat integreren, zul je zien dat je veel meer gaat handelen vanuit positiviteit (“het mag er zijn en het komt goed”) en zelfliefde (“welke stappen kan ik nu zetten om me beter te voelen?”).

 

 

2 Reactie's
 • @kimvanrijn85
  Geplaatst op 14:48h, 15 februari Beantwoorden

  Heel mooi weer mooi mens???✨

  • Marie-Elize
   Geplaatst op 16:43h, 18 februari Beantwoorden

   Dankjewel, lieve schat!

Geef een reactie